Kirkkoherran vaali

Kurikan seurakunnassa on haettavana kirkkoherran virka pitkäaikaisen viranhaltijan Heikki Sariolan jäädessä eläkkeelle. Uuden kirkkoherran valitsee kirkkovaltuusto. Seuraa valinnan etenemistä täältä.

Kuinka vaali etenee?

Vaaliaikataulu ja prosessi tarkentuu ajan mittaan. Alle on kuvattu tämän hetken tilanne ja arvio tulevista aikatauluista.

7.3.2024
Kirkkoherra Heikki Sariola irtisanoutui virasta jäädäkseen eläkkeelle 1.10. Hänen viimeinen työpäivänsä oli 2.6.2024.

7.5.2024
Kirkkovaltuusto päätti, että virka täytetään ja että vaalitapa on välillinen vaali. Valtuusto päätti myös viran hoidon erityistarpeista sekä palkkauksesta.

22.5.2024
Tuomiokapituli avasi kirkkoherran viran haun. Haku on avoinna 17.6.2024 saakka.

2.6.2024
Heikki Sariolan eläkkeellelähtöjuhlaan kokoonnuttiin Kurikan seurakuntakeskukseen.

3.6.2024
Tiina Keinänen aloitti vs. kirkkoherrana. Hän toimii kirkkoherran sijaisena, kunnes uusi vakituinen kirkkoherra aloittaa.

17.6.2024
Kirkkoherran viran hakuaika päättyi. Lapuan tuomiokapituli julkaisi virkaa hakeneen kolme hakijaa: Ilmajoen seurakunnan kirkkoherra Jani Latva-Nikkola, Rauman seurakunnan kappalainen Olavi Saurio sekä pastori Timo Waris, joka on viimeksi hoitanut Sääksmäen seurakunnan kirkkoherran virkaa.

Kaikki kolme hakijaa kutsutaan haastatteluun, joka on kapitulin istunnossa ke 19.6.2024.

21.8.2024 tuomiokapituli antaa kelpoisuuspäätöksen ja lausunnon hakijoista seurakunnalle. Tiedot julkaistaan myös verkkosivuille.

Elo-syyskuussa 2024 hakijat esitellään seurakuntalaisille eri kanavissa.

Kirkkovaltuusto valitsee virkaan jonkun kelpoisista hakijoista. Päätöksen pohjana on kirkkoneuvoston päätösehdotus perusteluineen.

Heikki Sariola seisoo ulkona ilta-auringossa takanaan keväinen koivu ja Jalasjärven kirkko
Heikki Sariolan viimeinen työpäivä on 2.6.2024.

Mitä tarkoittaa välillinen vaali?

Kurikan seurakunnan seuraava kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla. Se tarkoittaa, että valinnan suorittaa kirkkovaltuusto.

Uusi kirkkoherra voidaan valita joko suoralla tai välillisellä vaalilla. Suorassa vaalitavassa seurakuntalaiset äänestävät seuraavasta kirkkoherrasta. Välillisessä vaalissa kirkkoneuvosto ja -valtuusto perehtyvät hakijoihin ja valtuusto valitsee uuden kirkkoherran kirkkoneuvoston suosituksen pohjalta.

Kirkkovaltuusto päätyi valitsemaan välillisen vaalitavan, sillä Kurikan seurakunnassa kirkkoherran työssä painottuu erityisesti hallinto, johtaminen ja esihenkilötyö. Välillisessä vaalissa on parempi mahdollisuus tarkastella hakijoiden kokemusta, osaamista ja soveltuvuutta tehtävään.

Seurakuntalaiset voivat tutustua hakijoihin esittäytymistilaisuuksissa, lehdissä ja verkossa ja viestiä toiveistaan kirkkovaltuuston jäsenille. Valtuutetut ovat vaaleilla valittuja, näin he välillisessä vaalissa käyttävät seurakuntalaisilta saamaansa valtaa.

Mitä kirkkoherra tekee?

Kirkkoherra on seurakunnan johtava pappi. Hän vastaa seurakunnan hallinnosta ja viestinnästä sekä johtaa seurakunnan strategian toteuttamista. Hän johtaa seurakunnan hengellistä elämää ja toimii seurakunnan työntekijöiden esihenkilönä. Kirkkoherra toimii myös luottamushenkilöistä koostuvan kirkkoneuvoston puheenjohtajana ja esittelijänä.