Myllykylän kinkerit

Myllykylän kinkerit

Mervi Buss-Koposella ja Timo Koposella, Myllykyläntie 382, Kurikka

Tervetuloa kinkereille! Kinkerit ovat vanha perinne, joka kutsuu ­kyläläisiä tapaamaan toisiaan. Tämän vuoden aiheena on Pyhä – taivaan ja maan rajalla.

Kinkereillä ovat mukana Aija Niemelä ja Suvi Tamminen. Mukaan voi ottaa Virsikirjan ja Katekismuksen.

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi kuvaili kinkereitä romaanissaan Seitsemän veljestä seuraavasti: ”Ja onkos tämä laitaa! Kukkoisten Mikko, mies kookas ja jykevä kuin havutukki, ja leveäposkinen kuin Tuhkalan muorin vanha kissa, mutta eipä juuri niitä hyvälukijoita, kuultuansa kinkeriaamuna tarhanvajaan pappien kulkusten kilinän, peljästyi kuin lammas. Niin hirvittävä on tämä päivä, tämä hioittava pöllytysjuhla. Ja kerranpa, tiedämme, saattaisi provasti väkivoimalla meidätkin sinne ja sieltä häpeän hirteen, jalkapuuhun.”

Kinkereille lähteminen ei ollut vielä 1800-luvulla kaikkein mieluisinta. Kovasti ovatkin kinkerit muuttuneet noista ajoista: Kinkereitä ei tarvitse pelätä, eivätkä ne ala aamulla, vaan iltapäivällä tai illalla. Ennen kinkerit saattoivat kestää jopa useita päiviä ja niihin kuului ruokatarjoilu, joka nykyisin on vaihtunut yksinkertaiseen kahvitarjoiluun kinkerien aluksi. Kinkerit kestävät yleensä 1–1,5 tuntia ja kinkereistä onkin muodostunut monille mieluinen hetki tavata sydäntalvella naapureita sekä muita tuttuja ja tuntemattomia. Kurikassa 13 kinkerit kokoavat taas tänä vuonna väkeä pyhän äärelle eli aiheena on ’Pyhä – taivaan ja maan rajalla’. Ennen kinkerien alkua nautitaan kahvit ja seurustellaan.

Kinkeri-sana juontuu ruotsin kielen sanaan gengiärdh, joka tarkoittaa piispan matkakestitystä. Nykyään meitä jokaista ravitaan kinkereillä Raamatun sanan, virsien, keskustelujen ja kohtaamisten merkeissä – kahvitarjoilua unohtamatta.

Kolehti kerätään Yhteisvastuulle.

Aluekappalainen
Virastotalo, Kurikantie 21
61300 Kurikka

Naistyöstä vastaava pappi

Virastotalo, Kurikantie 21
61300 Kurikka

Jurvan kirkko

Perhepyhäkoulu

Lähde mukaan perhepyhäkouluun, tällä kertaa kirkkoon !

Tuiskulan koululla, Tuiskulansuora.

Tuiskulan kaakaopyhäkoulu

Lähde mukaan pyhäkouluun, lasten omaan kirkkohetkeen !

Tuiskulan koululla, Tuiskulansuora.

Tuiskulan kaakaopyhäkoulu

Lähde mukaan pyhäkouluun, lasten omaan kirkkohetkeen !