Boccherini: Stabat mater

Kurikan kirkko

Kamariorkesteri Jalas Chamber ja sopraanosolisti Terttu Iso-Oja tarjoavat säveliä pyhäinpäivän iltaan. Teoksen teksti käsittelee Marian kärsimystä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikana.

Luigi Boccherini (1743–1805) oli muusikko, joka tunnetaan parhaiten kamarimusiikistaan. Hänen laulujaan soitetaan harvemmin. Vuonna 1785 hänet nimitettiin Madridin kuninkaan hovikapellimestariksi ja neljä vuotta myöhemmin Preussin hovisäveltäjäksi. Hän kirjoitti lukuisia uskonnollisia teoksia mukaan lukien yksi messu, kaksi motettia ja kaksi oratoriota.

Boccherini sävelsi Stabat Materin vuonna 1781, jolloin hän työskenteli Infante Don Luisin palveluksessa Espanjassa. Sisältö on 13. vuosisadalta peräisin oleva teksti, joka mietiskelee Marian kärsimystä ristiinnaulitsemisen aikana. Nimi on lyhenne ensimmäisen rivin sanoista Stabat mater dolorosa (”Seisoi äiti tuskissaan”). Boccherini kirjoitti Stabat Materin uudelleen noin 20 vuotta myöhemmin (1801), kun hän lisäsi alkusoiton kahdelle äänelle: kontra-altolle ja tenorille. Nämä eivät ole tällä kertaa mukana, koska kyseessä on ensimmäinen versio, joka koostui yhdestä sopraanoäänestä ja jousikvintetistä (kaksi viulua, yksi alttoviulu, kaksi selloa). Tässä esityksessä jousisoittajia on lisätty kamariorkesterin verran, mikä pehmentää sointia. Teos koostuu 11 osasta ja kestää noin 45 minuuttia. Teoksen johtaa Juhani Numminen, sopraanosolistina on Terttu iso-Oja.

Käsiohjelma 15 €

Järjestää Jalasjärven musiikkiopisto