Talvihaudan jouluikkuna avataan adventtina kymmenen kerran

su 27.11. klo 5.00 – pe 6.1. klo 0.00
vanhanajan joulu

Kurikan talvihauta

Ensimmäisen jouluikkunamme aiheena oli vuonna 2013 ”vanhan ajan joulu”. Sen kunniaksi ajattelimme nyt samaa teemaa, vanhanajan joulun tunnelmaa. ”Kiitävi aika, vierähtävät vuodet...” . Joulun sanoma on pysynyt samana paljon pidempään. Se ei ole vuosien saatossa muuttunut. Sitä kuunnellaan mielellään. Sama sanoma armosta ja Jumalan rakkaudesta. Se antaa evästä jouluaatolle, joulupäivälle, tapaninpäivälle ja elämällemme. Se ei menetä ajankohtaisuuttaan.

Monilla meillä vanhoilla on joskus lausahdus, tulispa vanhanaikainen joulu. Lastenlapset ihmettelevät, mitä tarkoitan? Tarkoitin vanhanaikaisella, lumen ja pakkasen täyteistä keliä tähtitaivaan alla. Mietimme kukin mielikuviamme vanhan ajan joulusta. Joulukuusi koristellaan yksinkertaisesti. Kuusen latvaan saatetaan laittaa itse tehty tähti. Joulupuuroa keitetään aamuvarhaisella puuhellan ääressä. Illalla kokoonnutaan nauttimaan pöydän ääreen nauttimaan perinteisistä jouluherkuista. Hiljennytään kynttilöiden valossa kuuntelemaan jouluevankeliumia. Pelottavan näköinen joulupukki tuo kenties yhden tai kaksi hartaasti toivottua joululahjaa. Ollaan säästäväisiä, äiti käärii tarkasti käytetyt joulupaperit ja narut ensi joulua varten.

Aamulla mennään joulukirkkoon, jos on menopeli, hevonen? Nykyinen maailmanmeno on muuttanut joulunaikaa. Helposti jää monelta huomaamatta joulun perimmäinen ajatus ostoskeskusten stressaavassa ihmisvilinässä. Joulun ei tarvitse olla pakonomaista suorittamista. Nautitaan joulusta niillä, mitkä ovat tämän hetkisiset voimavaramme. Joulu tarjoaa arjesta hetkisen tauon hiljentymiseen, käymään vaikka talvihaudan jouluikkunalla, kauneimmissa joululauluissa ja yleensä kirkossa.

Tätä rukoilemme joululaulun sanoin: ”Kunnia Herran, maassa nyt rauha, kun Jeesus meille armon toi.

Eläköön joulun sanoma ja voimia uuteen vuoteen!

Jouluikkuna on auki adventista 27.11. loppiaiseen 6.1.

                                                                                                                                                               Maisa Ala-Luopa

  • Lapsille ja lapsiperheille Lapsille ja lapsiperheille
  • Aikuisille Aikuisille

Linkki avautuu uudessa välilehdessä