Pieni jouluhartaus

Jouluhartauteen voi hiljentyä aattona ennen yhteistä ruokailua tai muussa sopivassa tilanteessa. Hartauteen tarvitaan Raamattu ja virsikirja. Raamatuntekstit ja virsien sanat voi myös tulostaa tämän sivun linkeistä. Hartauden ajaksi voi sytyttää kynttilän tai rakentaa pienen jouluseimen vaikka nukeista tai legopalikoista.

Hartaushetkeä varten voi sytyttää kynttilän tai koota pöydälle kauniita esineitä.
Hartaushetkeä varten voi sytyttää kynttilän tai koota pöydälle kauniita esineitä.

Aivan ensimmäiseksi jokainen tekee itselleen (isommat voivat tehdä kaikkein pienimmille) ristinmerkin otsaan, rintaan ja olkapäihin ja sanoo: ”Isän, Pojan ja Pyhän hengen nimeen. Aamen.”

Lauletaan virsi 13: Nyt sytytämme kynttilän.

Luetaan jouluevankeliumi (Luuk. 2: 1-20), kts. alla.

Kaikki laittavat kädet ristiin ja joku lukee rukouksen:

”Rakas Taivaan Isä. Sinä tulit ihmiseksi maailmaan, että meidän olisi parempi olla. Kiitos siitä, että joulu muistuttaa meitä sinun rakkaudestasi meitä kohtaan. Auta meitä elämään ihmisiksi keskenämme ja kertomaan kaikille joulun ihmeestä. Siunaa meitä, kun valmistaudumme viettämään joulun juhlaa omassa kodissamme. Aamen.”

Kaikki ottavat toisiaan kädestä kiinni ja sanovat yhteen ääneen:

”Taivaan isä siunaa meitä. Hänen turvassaan saamme olla.”

Lauletaan yhdessä virsi 21: Enkeli taivaan.
 

Jouluevankeliumi selkokielellä

Keisari Augustus määräsi, että jokaisen oli mentävä syntymäkaupunkiinsa. Siellä kaikkien nimet merkittiin kirjoihin veronmaksua varten.

Myös Maria ja Josef noudattivat käskyä. He lähtivät kotoaan Nasaretista Betlehemin kaupunkiin. Matka oli pitkä ja hankala varsinkin Marialle, joka oli raskaana. Marian synnyttämisen aika oli lähellä.

Betlehemissä oli paljon ihmisiä. Maria ja Joosef eivät mahtuneet majataloon. Heidän oli yövyttävä tallissa.

Maria synnytti tallissa lapsen. Lapsi oli poika, ja hänelle annettiin nimi Jeesus.

Oli yö. Paimenet vartioivat niityllä lampaita. Äkkiä paimenten eteen ilmestyi enkeli. Enkeli sanoi:
- Älkää pelätkö! Minulla on iloinen uutinen. Jeesus, ihmisten auttaja ja Jumalan poika, on syntynyt. Menkää katsomaan häntä!

Paimenet lähtivät heti Jeesuksen luo. He löysivät tallin, jossa Jeesus-lapsi nukkui. Paimenet kumarsivat hartaina. He olivat iloisia.

Paimenet kertoivat kaikille, että Jeesus, ihmisten auttaja ja Jumalan poika, oli syntynyt. Yön tähdet loistivat kirkkaina. Maria istui ja kuunteli yön ääniä. Maria oli hämmästynyt. Hänen poikaansa tervehdittiin kuin kuningasta!

Kaikki tämä tapahtui maailman ensimmäisenä jouluyönä.

Luukas 2:1-20