Ajankohtaista seurakunnasta

Talvihaudan pääsiäisnäkymä avautuu palmusunnuntaina

1.4.2019 13.56

IMG_7096.JPG

Lasten virressä lauletaan ”Iloitkaa ihmiset, kevätlintujen laulujen aikaan. Kuolema on voitettu, Kristus ylösnoussut on”.

Tämän kevään pääsiäisikkunaa katsellessa hehkuu lämpö ja ilo. Tuokaa erityisesti lapsia katsomaan tätä symboolista pääiäisen ilosanomaa.

Pääsiäiseemme kuuluvat kananmunat, joita syödään ja joita lapset maalaavat. Muna näyttää kuorineen kuolleelta, mutta sisällä on uuden elämän alku. Kanaemo hautoo sitä ja tipu kuoriutuu esiin. Se kuvaa elämää taivaassa, vielä se on kätketty meiltä munan sisään.Samoin pääsiäisaamu kätki sisäänsä uuden elämän. Jeesus oli kuolleena haudassa, mutta Jumala herätti hänet kuolleista.

Narsissista on tullut pääsiäiskukka. Keväällä pääsiäisen aikaan se tunkeutuu maahan haudatusta sipulistaan valoon, siitä on tullut Jeesuksen ylösnousemuksen ja kuoleman voittaneen vertauskuva. Pajunkisssat ja hiirenkorvalle puhjenneet oksat todistavat uuteen elämään heränneestä luonnosta.   Jo kauan on Suomessa ollut tapana tuoda pajunkissoja kotiin. Ne kuvaavat niitä palmunoksia. Meidän maassa, kun ei kasva palmuja. On kuitenkin haluttu muistaa tuota tapahtumaa jollakin elävällä oksalla. Ihmiset keksivät, että se voisikin olla pajunkissa, ne on eläviä, vaikka kasvavatkin lumessa.


Samoin kuin Jeesuksen ylösnousemuksessa avautuu uusi elämä. Kuoleman kylmää talvea seuraa Jumalan valtakunnan kevät, ilo ja toivo. Pääsiäisen riemu!

Maisa Ala-Luopa


Talvihaudan ovet ovat avoinna kaksi viikkoa 14.4.-28.4.

« Uutislistaukseen