Jurvan kirkko

Kauppatie 12, 66300 Jurva

Avoinna tilaisuuksien yhteydessä

Jurvan kirkko

Kirkko on valmistunut vuonna 1802. Se on tyyliltään kustavilainen, tasavartinen ristikirkko. Piirustukset hyväksyttiin Tukholmassa. Rakentamisen aloitti Gabriel Antinpoika Hakola, ja työn saattoi loppuun Jaakko Jaaksi. Kirkon rakentamiseen liittyy hyvin tärkeänä Jurvaan muuttaneen, kapteeni Gustav Adolf Hobinin nimi. Kirkko on kokenut merkittäviä muutoksia valmistumisensa jälkeen: alttarin paikka on vaihdettu, kellotornia on korotettu, ulko- ja sisäväritystä on muutettu. Kirkossa on 550 istumapaikkaa.

Kirkonkelloja on kolme. Vuonna 1846 hankitussa, suuressa kellossa on valettuna teksti: ”Olemattomiin häviää minun ääneni, joka terävästi ilmassa kaikuu, Jumalan äänen rinnalla, joka teitä parannukseen kutsuu.”

Kirkossa on alun perin ollut urkuharmoni. Ensimmäiset urut rakensi Kangasalan urkutehdas, ja niissä oli 17 äänikertaa. Nykyiset on hankittu Hans Heinrichin urkurakentamosta vuonna 1974 ja niissä on 23 äänikertaa.

Alttaritauluna Jurvan kirkossa on koko ajan ollut isokokoinen risti, jossa on orjantappurakruunu. Kuorissa, alttarin molemmilla puolilla ikkunoissa olevat lasimaalaukset ovat vuodelta 1923. Ne on valmistanut taiteilija H. Ahti. Saarnatuolin on suunnitellut Carl Kron. Saarnatuolin väri on vaihdellut eri aikakausina.

Kattofriisi on otettu esille viimeisessä remontissa, sillä 1962 se oli peitetty maalilla. Myös kattopalkeissa olevat raamatunlauseet aiottiin maalata umpeen, mutta metsäkyläläinen pariskunta, Elina ja Jussi Vierikko, ehtivät hätiin ja kustansivat niiden maalaamisen. Kattopalkkeja kaunistaa kaikkiaan kymmenen eri raamatunlausetta. Ehtoollispöytäkutsu lukee alttarin yllä: ”Tulkaa, sillä kaikki on jo valmiina.”

Kirkon varustukseen kuuluu videotykki ja valkokangas, joita voidaan käyttää kirkossa järjestettävissä tilaisuuksissa. Lapsille löytyy oma leikkipaikka kirkkosalista.

Kirkossa järjestetään normaalisti jumalanpalveluksia sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10, sekä joka kuukauden kolmas sunnuntai klo 18.

Jurvan kappeliseurakunnan tilavaraukset seurakuntatoimistosta.

Pysäköinti ja esteettömyys

Jurvan kirkon vieressä on laaja pysäköintialue.

Pääoven vasemmalla puolella on hissi, johon mahtuu pyörätuoli. Alttarille on invaluiska. Induktiosilmukka kattaa koko kirkon. Lisäksi kirkossa on inva-wc.

Katso kuvia kirkosta »

Kauppatie 12, 66300 Jurva

Metallinmakuinen iltamessu

Tuomiosunnuntain ilta soi rouheasti bändin tahtiin.

Kauppatie 12, 66300 Jurva

Tule veisaamaan hoosiannaa!