Hautajaiset

Lämmin osanotto surunne keskelle.

Läheisestä luopumisen hetki on raskas. Kristilliset hautajaiset ovat yhteinen hetki surra, muistella ja siunata läheinen haudan lepoon. Hautaan siunaamisen keskeiset osat ovat papin toimittama siunaaminen ja kukkatervehdysten laskeminen.

Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen.

Hautajaisjärjestelyiden aloittamisessa ota yhteys kirkkoherranvirastoon, josta voit varata siunaavan papin, kanttorin, kirkon, tilat muistotilaisuuteen ja keittiöpalvelut.

Seurakunta ylläpitää hautausmaita, joten hautapaikan varaaminen tapahtuu samalla kertaa kun sovitaan hautajaisista.

Koronaepidemian aikaan hautaamiset toimitetaan huomioiden 10 hengen maksimimäärä. Hautaansiunaamisissa voivat olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan.

Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. (Psalmi 23:2)

Surukotikäynti hautajaisten jälkeen

Moni läheisensä menettänyt kokee erityistä yksinäisyyttä hautajaisten jälkeen. Ystävien yhteydenotot vähenevät ja arki ilman läheistä ihmistä konkretisoituu.

Tässä tilanteessa oman kyläalueen vapaaehtoinen diakoniavastuunkantaja ottaa yhteyttä läheisensä menettäneeseen puolisoon, lapseen tai vanhempaan. Hän tarjoutuu tuomaan seurakunnan edustajana surukirjan ja juttelemaan hetken läheisensä menettäneen kanssa.

Tällä tavoin seurakunta kulkee surevan rinnalla. Myöhemmin on mahdollisuus tulla mukaan myös eri alueilla kokoontuviin sururyhmiin.

Lue lisää sururyhmästä tästä linkistä.

Muistopöydällä on valokuva vainajasta, kynttilöitä ja kukkia.
Muistopöydän voit koristella vainajan kuvalla, kukilla tai vaikkapa kynttilöillä. Muitakin esineitä voi tuoda.