Kurikan kirkko

Kurikan kirkko ja kellotapuli kesäpäivänä, etualalla hautausmaata.

Kurikantie 13, 61300 Kurikka

Kurikan kirkko valmistui vuonna 1847, kuten kirkon kattoon on kirjoitettu: ”Keisari Nicolai I:sen aikana, on tämä Herran Huones Rakettu W: 1847. Erik Kuorikoskelta.” Tunnettu kirkonrakentaja Erik Kuorikoski rakensi kirkon Carl Ludwig Engelin hyväksymien piirustusten pohjalta. Kirkko remontoitiin ulkoa ja sisältä 1987–1990, jolloin alkuperäiset värit otettiin uudelleen käyttöön. Istumapaikkoja kirkossa on nykyään 900 hengelle.

Kirkko sijaitsee paksun savipatjan päällä. Perustus on tehty kelluvaksi eli pohjaveden alapuolella on runsaasti vaakaan ladottua puuta, jonka päälle näkyvä kivijalka on rakennettu. Seinät ovat paikalla poltettua tiiltä ja katto-osa on puuta.

Kurikan kirkon alttaritaulu on kaksiosainen: aiheena Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ehtoollisen asettaminen. Tukholmalainen maalari Johan Sacarius Blacstadius maalasi alttaritaulun 1857. Pohjoisristillä on aiemman kirkon alttaritaulu ja sen tekijä on tuntematon. Aiemmasta, samalla paikalla sijainneesta kirkosta on myös saarnatuoli, kattokruunuja ja lampetteja. Kirkon aulassa on kastettujen taulu vuodelta 2012, taulun tekijä on Inga Pyy.

Urut rakensi Kangasalan urkutehdas vuonna 1965. Äänikertoja on 36, joista 9 on sijoitettu urkuparven kaiteelle selkäpillistöksi.

Kurikan kirkkoa remontoitiin vuonna 2011. Kirkon takaosaan rakennettiin kamari pyhäkoulun pitämistä ja vihkipareja varten. Samoin sinne rakennettiin mitat täyttävä inva-WC.

Kirkon varustukseen kuuluu videotykki ja valkokangas, joita voidaan käyttää kirkossa järjestettävissä tilaisuuksissa.

Kurikan kirkossa pidetään messu tai sanajumalanpalvelus pääsääntöisesti sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10.

Tilavaraukset seurakuntatoimistosta.

Kellotapuli

Kellotapuli on rakennettu 1794. Sen piirsi jalasjärveläinen kirkonrakentaja Salomon Köhlström eli Köykkä. Tapulissa on kaksi kelloa, joista vanhempi on vuodelta 1704. Vaivaispojalla, joka kerää varoja diakoniatyölle, on oma paikka kellotapulin etupuolella. Kellotapuli toimii nykyään vainajien säilytystilana.

Pysäköinti ja esteettömyys

Kirkon ja hautausmaan yhteydessä on useita pysäköintialueita. Lähin on kirkon etupuolella tapulin vieressä.

Kirkossa on invaluiska sisällä kuoriin alttarille sekä ulkona etelän puoleisella sivuristillä. Etelän puoleisen sivuristin ovi toimii sähköisesti. Pyörätuolit mahtuvat kulkemaan etelän puolen sivuristin käytävää pitkin alttarille, koska käytävä on hieman tavallista leveämpi.

Kirkossa on induktiosilmukka, joka kattaa koko kirkon sisätilan. Kirkon eteisaulassa on inva-wc.

Katso lisää kuvia kirkosta »

Avoinna tilaisuuksien yhteydessä. Kesällä tiekirkkona.
Kirkossa on opas arkisin 13.6.-19.8.2022 klo 10.30-18.

Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Virsiryhmä

Tule laulamaan porukalla uusia ja vanhoja virsiä!

Iltapalamessu

Iltapalamessu on rentoa yhdessäoloa ja ylistystä. Musiikista vastaa houseband, lapsille on omaa ohjelmaa, ja messun jälkeen tarjolla iltapalaa. Ennen messu voi lähteä yhteiseen pulkkamäkeen! klo 17 lähtien pappilanmäkeen. Tässä messussa puhumassa Artturi Kivineva.

Perhemessu, striimataan

Laskiaissunnuntai täyttyy ilolla!

Messun jälkeen on keittolounas Kurikan seurakuntakeskuksessa ja sen jälkeen mäenlaskua Pappilanmäessä. Tervetuloa!

Tuhkakeskiviikon messu

Tervetuloa aloittamaan paastonaika ja pääsiäiseen valmistautuminen!

Sanajumalanpalvelus, striimataan

1. paastonajan sunnuntai, aihe: Jeesus, kiusausten voittaja.

Messu

2. paastonajan sunnuntai, aihe: Rukous ja usko. Kansanlähetyksen kirkkopyhä, jatkuu Kurikan srk-keskuksessa tarjoilulla ja päivätilaisuudella.

Iltapalamessu

Iltapalamessu on rentoa yhdessäoloa ja ylistystä. Musiikista vastaa houseband, lapsille omaa ohjelmaa, lopuksi tarjolla iltapala.

Maksetut Viulut -yhtyeen konsertti

Omaleimaisesta soinnistaan ja pitelemättömästä lavaenergiastaan tunnettu folk pop -yhtye on yksi Suomen rakastetuimmista hengellisen musiikin yhtyeistä. Tervetuloa konserttiin!