Yhteisvastuu

Yhteisvastuu on auttanut hädänalaisia Suomessa ja kehitysmaissa jo vuodesta 1950 lähtien.

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Keräyksen tuotosta 20 % käytetään paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 60 % Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun.

Joka kevät Kurikan seurakunnan alueella reilut 250 vapaaehtoista lähtevät liikkeelle keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Keräys järjestetään helmi-huhtikuussa, mutta keräyslupa on voimassa ympäri vuoden.

Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä

Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Miljoonien ihmisten kohdalla karu totuus on kuitenkin se, että ruokaa ei ole riittävästi.

Suomessa Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Diakoniarahastosta myönnetään noin 2 000–4 000 euron suuruisia kertaluontoisia avustuksia seurakuntien diakoniatyön kautta esimerkiksi välttämättömiin hankintoihin tai talouden tasapainottamiseen sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan muun muassa riittävän ravinnon ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen, lasten koulunkäyntiin ja perheiden toimeentuloa parantavaan koulutukseen. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Kurikan seurakunnassa keräys toteutetaan lista- ja lipaskeräyksenä helmi-maaliskuussa 2018. Lisäksi on monenlaisia tapahtumia eri puolilla seurakuntaa ja Yhteisvastuulounaat palmusunnuntaina. Kerääjäksi ja/tai talkoolaiseksi voi ilmoittautua ja lisätietoja antaa diakoniatoimistot alueittain.

Vuosi 2017

Vuoden 2017 keräysteemana oli ihmiskaupan uhrit.

Koko Kurikan seurakunnan 2017 tulos oli 34 240,33€ €.

Listakeräyksen osuus tuloksesta oli 60 %. Loput koostui myyjäisistä, tapahtumista, kolehdeista ja muista lahjoituksista.

Kiitos osallistumisesta! Kiitos listakerääjille! Kiitos talkoolaisille! Kiitos lahjoittajille!

Yhteisvastuukerääjät 2018

Pakolaisten ruokavalio koostuu maissipuurosta ja pavuista. Valtavan pakolaismäärän vuoksi ruoka-apua on jouduttu leikkaamaan jo kahdesti. Kuva: Tatu Blomqvist.

Seurakuntakeskus, Kurikantie 21
61300 Kurikka

Vastuualueena mm. vanhustyö, olopäivät, omaishoitaja- ja aistivammaistyö. Katso tarkemmin esittelystä.

Vastuualueet:
alueseurakunnan vanhustyö, olopäivät, omaishoitaja- ja aistivammaistyö, Yhteisvastuukeräys, Kirkonkylän päiväpiiri.

Aluevastuu:
Tuiskula, Kurikankylä, Salo, Myllykylä, Lusa-Syväoja, Luopa, Opas, Kamppi, Viitala, Kurikan keskustasta Nummi.

Jurvan kappeliseurakunta Kurikan alueseurakunta
Virastotalo, Kauppatie 12
66300 Jurva

Vastuualueena mm. kehitysvamma-, mielenterveys-, päihde- ja aistivammatyö. Katso tarkemmin esittelystä.

Vastuualueet:
Kappeliseurakunnan kehitysvamma-, mielenterveys-, päihde- ja aistivammatyö, Yhteisvastuukeräys, Pappilankamari ja työttömien toiminta.

Aluevastuu:
Jurvasta Tuppi-Kentta, Koskimäki, Järvenpää, Närvijoki.

Diakoniatyöntekijä, VIRKAVAPAA 10.9.2018-31.5.2019
Jalasjärven kappeliseurakunta
Virastotalo, Keskustie 14
61600 Jalasjärvi

Vastuualueena mm. ikäihmiset, kehitysvammaiset, vapaaehtoistyöntekijät ja Yhteisvastuukeräys. Katso tarkemmin esittelystä. Sijaisena toimii Hanna Silvola.

Vastuualueet:
Jalasjärven kappeliseurakunnan ikäihmiset, kehitysvammaiset, omaishoitajat, työttömät, päihdetyö, vapaaehtoistyöntekijät, Yhteisvastuukeräys ja Ruokapankki. Myös kappeliseurakunnan Kirkonkylän olopäivä sekä Kirkonkylän ja Alavallin päiväpiirit.

Aluevastuu:
Jalasjärveltä Luopajärvi, Hakkola, Kirkonkylä, Hirvijärvi, Alavalli ja Taivalmaa.