Usein kysytyt kysymykset — Rippikoulu
Miten ilmoittaudun?
Sähköisen lomakkeen ilmoittautumislinkki on sivun alaosassa. Tutustu ensin ohjeisiin ja vaihtoehtoihin. Täytä kaikki lomakkeen kohdat huolellisesti. Tarkista erityisesti sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot. Mieti huolellisesti myös varatoiveet.
Lomakkeet ovat luottamuksellisia. On nuoren etu, että hänestä annetaan mahdollisimman tarkat tiedot ja ne voidaan huomioida leirin toteutuksessa.
Ilmoittautuminen on mahdollista myös palauttamalla paperilomake seurakuntatoimistoon.
Täytä ilmoittautuminen myös siinä tapauksessa, että käyt rippikoulun muualla.
Miten leirivalinnat tehdään?
Ilmoittautumisnopeudella EI ole merkitystä, kunhan ilmoittuminen tapahtuu 10.10.24 klo 21 mennessä.
Toiveita otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Voit perustella toivettasi joko ajankohdalla tai kaverilla, et molemmilla! Jos perustelet kavereilla, niin leirin ajankohdat joustavat valinnoissa. Jos perustelet ajankohdalla, niin kaverit eivät välttämättä mahdu samaan ryhmään.
a. ajankohdalla
Perustele, jos on jotain erityitä syytä päästä juuri haluamillesi leireille tai miksi jotkut leirit eivät missään tapauksessa kävisi ajankohtansa takia.
TAI
b. kavereilla
Kaveritoiveet huomioidaan kaverikoodilla, yhteensä max.3 hlö.
Kaveritoive. Miten varmistan, että pääsen kaverin kanssa samalle leirille?
Sopikaa asiasta kavereiden kesken. Ensimmäisenä kaveriporukasta ilmoittautunut saa kaverikoodin eli numerosarjan (sähköinen ilmoittautuminen), jonka voi antaa enintään kahdelle kaverille, joiden kanssa haluaa samalle leirille.
He sitten laittavat sen kohtaan, jossa kysytään kaverikoodia. Jos kaverisi eivät sitä käytä, niin se raukeaa. Jos käytetään kaverikoodia kukaan ei voi perustella ajankohdalla.
Jos kaverit laittavat ilmoittautumiseen ristiriitaisia tietoja, leirivalinta tehdään seurakunnan harkinnalla.
Milloin saan tietää valinnasta?
Leirivalinnat ilmoitetaan viimeistään lokakuun lopussa sähköpostiosoitteisiin (tark. roskapostisuodatin!). Ennakkotapaamiset ilmoitetaan myöhemmin sähköpostitse ja päivitetään myös kotisivuille.
En ole kirkon jäsen. Miten toimin?
Ilmoittaudu muiden tapaan sähköisellä lomakkeella ja merkitse jäsenyystieto, kun sitä lomakkeella kysytään. Rippikouluun voi osallistua ilman kirkkoon kuulumista, mutta konfirmaatio edellyttää kastetta ja kirkkoon liittymistä. Oman ryhmän pappi keskustelee asiasta vuoden aikana.
Montako rippikoulumerkkiä tarvitaan?
Rippikoulumerkkejä kerätään 8. Merkintöihin kuuluu 3 itsenäistä merkintää; joulunajan tapahtuma, pääsiäisenajan tapahtuma, yksi itsenäinen vapaavalintainen tilaisuus. Lisäksi on 4 oman ryhmän yhteistä kokoontumiskertaa ja 1 kaikkien ryhmien yhteinen päivä 12.4. Korttiin kerätään merkinnät itsenäisistä tilaisuuksista. Ryhmänohjaaja pitää kirjaa oman ryhmänsä yhteisistä kokoontumisista.
Itsenäisten merkkien pelisäännöt:
- Merkintä pitää hakea omalla ajalla. Esimerkiksi kouluun liittyvä tilaisuus ei ole merkintäkelpoinen.
- Tilaisuuden pitää olla hengellinen ja kestoltaan normaali (noin 30-60min). Esimerkiksi 5 minuutin hartauspuheen kuuntelemisesta ei saa merkintää.
- Vapaaehtoisen merkinnän voi suorittaa tilaisuuteen osallistumisen lisäksi myös talkootyöllä esimerkiksi diakonian kanssa tai joulupolulla.
- Kauneimmista joululauluista saa merkinnän.
- Merkkiä hakevat tulevat kirkon etuosaan istumaan. Kirkkoon tullaan ajoissa ja ollaan koko tilaisuuden aika.
Mitä ulkoläksyjä rippikouluun kuuluu?
Rippikoulun ulkoläksyjä ovat Isä meidän -rukous, uskontunnustus, 10 käskyä, pienoisevankeliumi, Herran siunaus ja kaste- ja lähetyskäsky. Ulkoläksyjen opettelu kannattaa aloittaa jo ennen leirijaksoa. Ulkoläksyt löydät täältä »Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Mitä teen, jos en pääse oman ryhmäni ennakkotapaamiseen?
Ota ajoissa yhteyttä oman ryhmäsi ohjaajaan, ilmoita poissaolosta ja sovi korvaavista tehtävistä.
Yksityisrippikoulu
Jos ryhmämuotoinen toteutustapa on nuoren tilanteelle haastava, on mahdollista käydä rippikoulua yksityisesti. Toiveen voi esittää lomakkeen kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä simo.yla-viteli@evl.fi. Yksityisrippikoulu aloitetaan maaliskuulla.
Mitä oikeuksia saan käytyäni rippikoulun?
Rippikoulu ja konfirmaatio antavat kirkkolain määrittämiä oikeuksia, kuten kelpoisuuden kummiksi, mahdollisuuden kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen, kirkollisen äänioikeuden 16-vuotiaana ja 18-vuotiaana voit asettua kirkkovaaleihin ehdolle.